Hırvatistan Turistik Vizesi
Hırvatistan’a turistik amaçlı giriş yapmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları umumi pasaport ile Schengen vizesine sahip olmadan giriş yapamazlar. Umumi pasaporta sahip olanlar için kısa süreli turistik vize olan C vize başvurusu yapmak zorundalar. C vize olarak tanımlanan Hırvatistan turistik vizesi ile 6 aylık vize verilmektedir. 180 günlük sürenin 90 günü ikamet etme süresi olarak belirleniş olup maksimum ikamet süreniz 90 gündür. C vize türü tek girişli, çok girişli, çift girişli olarak size verilmektedir. C vize türü en az 6 aylık en fazla ise 5 yıllık olarak verilmektedir. Hırvatistan turistik vizesi alan biri sadece turistik amaçlı olarak Hırvatistan’a giriş yapabilir, çalışma izni veya hakkı yoktur.
Hırvatistan turistik vizesi için yapmanız gereken işlemleri standart Schengen vizesi ile aynı olmadığı için yapmanız gereken işlemler farklıdır. 2014 yılında AB üyesi olan Hırvatistan için schengen vizesine sahip olanlar, Bulgaristan, Kıbrıs ve Romanya vizesine sahip olan, oturma izni alan kişiler için vize alma zorunluluğu yoktur. Ancak bu kriterler dışında kalan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize başvurusu yapmak zorundadır.
Başvuru İşlemleri
Hırvatistan turistik vizesi için Hırvatistan Ankara Büyükelçiliği, Afganistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan Büyükelçilikleri başvuruları kabul eden resmi makamlardır. Ayrıca yetkilendirilmiş vize merkezleri de vize başvurusu yapabileceğiniz yerlerdir. İstanbul, Gaziantep, İzmir, Bursa ve Antalya vize başvuru merkezleri aracılığı ile başvuru yapabiliyorsunuz.
Hırvatistan turistik vizesi için yatırmanız gereken vize ücreti başvuru yapacağınız vizenin türüne göre değişmektedir. Alacağınız vize türüne göre hesaplanan ve güncel kur üzerinden hesaplanarak belirlenen vize ücretini nakit olarak yatırabiliyorsunuz. Hırvatistan turistik vizesi için başvuru yaparken Hırvatistan Hükümeti tarafından uygulamaya konulan 565/2014/EU normlarına dikkat etmeniz gerekiyor. Vize başvuru şartlarında Schengen’e göre farklılıkların yer aldığı normlar içinde AB üyesi olmayan ülkelerden yapılacak başvurular için izlenmesi gereken prosedürler anlatılmış. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Ab üyesi ülkelerde oturma izni bulunan vatandaşlar için ayrı, Ab üyesi ülkelerde oturma izni olmayan ve schengen2e sahip olmayan vatandaşlar için ayrı düzenlemeler yapılmıştır.
Hırvatistan Aile Arkadaş ziyareti Vizesi
Hırvatistan’a aile ve akraba ziyareti amaçlı giriş yapacak olan Türk vatandaşları, Schengen vizesine sahip değilse Hırvatistan aile arkadaş ziyareti vizesi almak zorundadır. Hırvatistan Hükümeti tarafından AB üyeliği sonrasında yayınlanan 565/2014/EU normlarına göre Ab üyesi ülke vatandaşı olmayan, Ab üyesi ülkelerden birinde ikamet izni bulunmayan vatandaşlar Hırvatistan dış temsilciliklerinin belirlemiş olduğu yönergelere göre vize almak zorundadır. Türkiye Cumhuriyet vatandaşları, Hırvatistan aile akraba vizesi almak için Hırvatistan Büyükelçiliği, Hırvatistan Başkonsolosluğu tarafından talep edilen başvuru evraklarını tamamlayarak Büyükelçilik tarafından vize hizmeti vermesi amacı ile yetkilendirilmiş aracı kurumlara başvuru yapabilirler.
Hırvatistan vize türleri arasında C sınıfı vize olarak belirlenmiş olan Hırvatistan aile arkadaş ziyareti vizesi transit geçiş hakkı ve 180 günlük giriş hakkı tanımaktadır. C sınıfı vize ile Hırvatistan’a giriş yapan Türk vatandaşları 90 gün süreli ikamet hakkına sahip oluyorlar. C sınıfı vizenin geçerlilik süresi maksimum 5 yıl olarak belirlenmiştir. Hırvatistan aile arkadaş ziyareti vizesi ile Hırvatistan’a giriş yapmış olan Türk vatandaşlarının çalışma hakları bulunmamaktadır. Aile arkadaş ziyareti vizesine başvuru yapmak için şu şartları sağlıyor olmanız gerekiyor.
l Pasaport geçerlilik tarihinizin dönüş tarihinizden itibaren 6 aylık geçerlilik süresi olması gereklidir.
l Pasaportunuzda en az 2 tane boş sayfa bulunmalı, pasaportunuz deforme olmamış olmalı ve yırtılmamış olmalıdır.
l Hırvatistan aile akraba vizesi için Hırvatistan’da ikamet eden akrabalarınızın size bir davetiye göndermiş olması gereklidir. Davetiye içeriği Hırvatistan dış temsilciliklerinin istediği bilgileri içermelidir.
l Hırvatistan aile akraba vizesi başvurusu yapacak olan kişilerin her biri ayrı ayrı başvuru yapmak zorundadır.
Hırvatistan arkadaş vize başvurularında ödemeniz gereken vize ücretleri Hırvatistan idari harçlar kanununa göre belirlenmektedir. Vize ücretleri Euro bazında nakit olarak tahsil edilmekte olup vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Vize başvurusu yaptıktan sonra vize başvurunuzun sonuçlanması süresi ortalama olarak 20 iş günüdür. Bu süre zarfında Büyükelçilik vize ofisi çalışanlarının ve vize acentelerinin sizden ek evrak isteme, telefon ile mülakat veya yüz yüze mülakat yapma hakları vardır. Bu faktörleri göz önünde bulundurarak vize başvuru ve seyahat tarihlerinizi belirlemeniz sizin için faydalı olacaktır.
Hırvatistan Ticari Vize Başvurusu
Hırvatistan Cumhuriyeti’ne iş görüşmesi, fuar ziyareti, kongre, sempozyum, konferans katılımı, yatırım yapmak amaçlı iş kurma amaçlı giriş yapacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Hırvatistan Ticari vize başvurusunda bulunmak zorundadır. Schengen vizesine sahip olan veya AB üyesi ülke vatandaşı olan, bu ülkelerden birinde oturma izni bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ticari vizeden muaf olan gruplar arasında yer alıyorlar. Schengen vizeniz yoksa ve AB üyesi ülkelerden birinde oturum hakkınız yoksa ticari amaçlar ile Hırvatistan’a giriş yapacaksanız ticari vize almanız şarttır. Ticari vizeniz olmadan veya turistik vize ile ticari işlemler yapamazsınız.
C tipi vize olarak verilen ticari vizenin 180 gün geçerliliği olup çok girişli bir vize türüdür. 180 günlük vize ile Hırvatistan sınırları içinde maksimum 90 gün ikamet edebilirsiniz Hırvatistan ticari vize başvurusunda bulunacak kişilerin dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gereklidir. Ticari vize başvurusunda kullanılacak pasaportta en az 2 tane boş sayfa olması ve pasaportun deforme olmamış olması da gerekli şartlar arasındadır.
Hırvatistan ticari vizesine başvurabilmeniz için adınıza düzenlenmiş bir davetiyeye sahip olmanız gerekiyor. Hırvatistan’a giriş amacınızı belirten, fuar, sempozyum ve kongre katımı davetiyesi, iş görüşmesi yapacağınız şirket tarafından hazırlanmış ve adınıza düzenlenmiş bir davetiye olmadan başvurunuz olumlu cevaplanmaz. Hırvatistan dış temsilcilikleri tarafından istenen bilgilerin yer aldığı davetiye başvuru dosyanızda yer almalıdır.
Hırvatistan Cumhuriyeti tarafından ticari vize başvurusu yapacaklardan istenilen önemli belgelerden biri de seyahat sağlık sigortasıdır. AB üyesi ülkeler dışındaki ülkelerin vatandaşları Hırvatistan ticari vizesi başvurusunda asgari teminatı 30.000 Euro olan ve en az dönüş süresini de kapsayacak şekilde düzenlenmiş olan seyahat sağlık sigortası yaptırmış olmak zorundadır. Sağlık sigortası olmadan başvuru yapmanız red cevabı almanıza neden olacaktır.
Hırvatistan ticari vize başvurusu için Hırvatistan Büyükelçiliği, Hırvatistan Başkonsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş seyahat acentalarına başvuru yapabilirsiniz. Vize başvurunuz ortalama olarak 20 iş günü sürmektedir. Bu süre zarfında sizlerden ek bilgiler ve belgeler istenebilir. Bu nedenle seyahat tarihinizden 30 gün öncesinde başvuru yapmanız sizin avantajınıza olacaktır.
ÇALIŞANLAR İÇİN ;
1. Pasaport ( En az Bir Yıl Süresi Olan ) Var ise Eski Pasaportlarınız ve işlem gören tüm Sayfaların RENKLİ fotokopisi
2. Biometrik Fotoğraf 2 Adet ( 3.5 mm 4.5mm Ebatında 4 Aydan Eski olmayan )
3. Schengen Başvuru Formu (Firmamızca sağlanacak)
4. Yurt dışı Seyahat Sigortası 30.000 Euro Teminatlı Seyahatinden Birgün Önce Başlayan Seyahati Kapsayan (Firmamızca sağlanacak)
5. Otel Konfirmasyonu
6. Uçak Bileti
7. Kimlik Fotokopisi
8. Firmanın Antetli Kağıdına Gidiş Amacını ve belirtilen tarihlerde izinli olduğunu anlatan DİLEKÇE ( Örneği Mail Olarak Atılacaktır.)
9. Firmanın Oda Sicil Kaydı (4 Aydan Eski Olmayan Orjinal )
10.Firmanın Faaliyet Belgesi (4 Aydan Eski Olmayan Orjinal )
11. Ticari Sicil Gazete Fotokopileri(Çalıştığınız iş yerinin kuruluş ,Güncel , Hisse Devri ,Sermaye Arttırımı , Adres Değişikliği V.s )
12. Vergi Levhası ( Son Vergi Yılı İşlenmiş Olmalıdır )
13. Ssk İşe Giriş Fotokopiniz
14. Ssk Hizmet Dökümünüz ( https://www.turkiye.gov.tr )
15. Son Üç Aylık Maaş Bordronuz ( Islak İmzalı Kaşeli Olarak Alınmalıdır )
16. Nüfus Müdürlüğünden Alınmış NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ Aslı (Tam Vukuatlı Anne, Baba ,Kardeş , Eş Çocuk Ve YERLEŞİM YERİ Yazan YERLEŞİM YERİ görünmeyen belgelerde Muhtardan İKAMETGAH İLMUHABERİ alınması zorunludur.)
17. Şahsın İsminin Göründüğü Şahsa Ait Son üç ay içerisinde Alınmış içerisinde Yeteri Kadar Bakiyesi Bulunan BANKA HESABI aslı (Defter Karton Banka Hesap Dökümanları Kabul edilmemektedir. İnternet Çıktılı Banka Hesapları Bankadan Kaşelenmesi Halinde Geçerli Olacaktır.)
18. Şirketin İmza Sirküsü Fotokopisi
19.Var ise Tapu Araç Ruhsatı ve Kredi Kartı Ekstreniz Banka Kaşeli Olarak
İşverenler İçin Gerekli Belgeler
1. Pasaport ( En az Bir Yıl Süresi Olan ) Var ise Eski Pasaportlarınız ve işlem gören tüm Sayfaların RENKLİ fotokopisi
2. Biometrik Fotoğraf 2 Adet ( 3.5 mm 4.5mm Ebatında 4 Aydan Eski olmayan )
3. Schengen Başvuru Formu (Firmamızca sağlanacak)
4. Yurt dışı Seyahat Sigortası 30.000 Euro Teminatlı Seyahatinden Birgün Önce Başlayan Seyahati Kapsayan (Firmamızca sağlanacak)
5. Otel Konfirmasyonu
6. Uçak Bileti
7. Kimlik Fotokopisi
8. Firmanın Antetli Kağıdına DİLEKÇE ( Örneği Mail Atılacaktır.)
9. Firmanın Oda Sicil Kaydı (4 Aydan Eski Olmayan Orjinal )
10. Firmanın Faaliyet Belgesi (4 Aydan Eski Olmayan Orjinal )
11.Ticari Sicil Gazete Fotokopileri(Çalıştığınız iş yerinin kuruluş ,Güncel , Hisse Devri ,Sermaye Arttırımı , Adres Değişikliği V.s )
12. Vergi Levhası ( Son Vergi Yılı İşlenmiş Olmalıdır )
13. Şirketin İmza Sirküsü Fotokopisi
14. Nüfus Müdürlüğünden Alınmış NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ Aslı (Tam Vukuatlı Anne, Baba ,Kardeş , Eş Çocuk Ve YERLEŞİM YERİ Yazan YERLEŞİM YERİ görünmeyen belgelerde Muhtardan İKAMETGAH İLMUHABERİ alınması zorunludur.)
15. Şahsın İsminin Göründüğü Şahsa Ait Son üç ay içerisinde Alınmış içerisinde Yeteri Kadar Bakiyesi Bulunan BANKA HESABI aslı (Defter Karton Banka Hesap Dökümanları Kabul edilmemektedir. İnternet Çıktılı Banka Hesapları Bankadan Kaşelenmesi Halinde Geçerli Olacaktır.)
16. Firmanın Ünvanının Göründüğü ve Firmaya Ait Son üç ay içerisinde Alınmış içerisinde Yeteri Kadar Bakiyesi Bulunan BANKA HESABI aslı (Defter Karton Banka Hesap Dökümanları Kabul edilmemektedir. İnternet Çıktılı Banka Hesapları Bankadan Kaşelenmesi Halinde Geçerli Olacaktır.)
17. Var ise Tapu Araç Ruhsatı ve Kredi Kartı Ekstreniz Banka Kaşeli Olarak
Emekliler İçin Gerekli Belgeler
1. Pasaport ( En az Bir Yıl Süresi Olan ) Var ise Eski Pasaportlarınız ve işlem gören tüm Sayfaların RENKLİ fotokopisi
2. Biometrik Fotoğraf 2 Adet ( 3.5 mm 4.5mm Ebatında 4 Aydan Eski olmayan )
3. Schengen Başvuru Formu (Firmamızca sağlanacak)
4. Yurt dışı Seyahat Sigortası 30.000 Euro Teminatlı Seyahatinden Birgün Önce Başlayan Seyahati Kapsayan (Firmamızca sağlanacak)
5. Otel Konfirmasyonu
6. Uçak Bileti
7. Kimlik Fotokopisi
8. Gidiş Amacını Belirtlen DİLEKÇE
9. Emekli Kimlik Kartınız – Emekli Cüzdanı Fotokopiniz
10. Son 6 ( Altı Aylık Emekli Maaş Dökümünüz )
11. Şahsın İsminin Göründüğü Şahsa Ait Son üç ay içerisinde Alınmış içerisinde Yeteri Kadar Bakiyesi Bulunan BANKA HESABI aslı (Defter Karton Banka Hesap Dökümanları Kabul edilmemektedir. İnternet Çıktılı Banka Hesapları Bankadan Kaşelenmesi Halinde Geçerli Olacaktır.)
12. Nüfus Müdürlüğünden Alınmış NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ Aslı (Tam Vukuatlı Anne, Baba ,Kardeş , Eş Çocuk Ve YERLEŞİM YERİ Yazan YERLEŞİM YERİ görünmeyen belgelerde Muhtardan İKAMETGAH İLMUHABERİ alınması zorunludur.)
13. Var ise Tapu Araç Ruhsatı ve Kredi Kartı Ekstreniz Banka Kaşeli Olarak